HÍRLEVÉL

Szaunavilág

Szauna programok

Havi rendszerességű szauna progamjaink ITT tekinthetők meg.

Finn szaunák

A szauna rendszeres használata javítja a közérzetet, méregtelenít, szépíti a bőrt, fizikailag és szellemileg is felfrissít. A Kecskeméti Fürdő Szaunavilágában három finn szauna közül választhatnak vendégeink.

A finn szauna az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet. A kabinban a szauna kályha a levegőt 80-100 °C-os hőmérsékletre melegíti fel, és ennek köszönhetően izzadunk. A finn szauna hatása független a testtartástól, ezért ülő vagy fekvő testhelyzetben is szaunázhatunk, azonban szaunalepedőt minden esetben használjunk. Egymást követő 2-3 alkalommal, 10-15 percig szaunázzunk, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával.

A szaunázást még kellemesebbé teszik a szauna dézsák vizébe kevert illóolajok.

A Kecskeméti Fürdő Szaunavilágában két finn szauna található a főépületen belül, egy pedig azon kívül. A benti szaunák egyike 80-90°C, a másik ettől kicsit melegebb, 90-100°C hőmérsékletű. A kültéri szauna szintén 80-90°C.

Infraszaunák

A Kecskeméti Fürdő Szaunavilágában két infraszauna található.

Infraszauna használatakor az infrasugarak mélyen behatolnak a szervezetbe, és belülről-kifelé melegítik. Hatására az erek kitágulnak, folyamatossá válik a vérkeringés, és gyorsul az anyagcsere, melynek köszönhetően a felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak. Az infraszauna hatására növekszik a szervezet ellenálló képessége is.

Az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten működik, ami kellemesebb bent tartózkodást jelent. A gyógyító izzadás már 35°C-on beindul, a test kellemes melegben töltődhet fel energiával.

30 perces használata 300 kalória veszteséget jelent. A normál szaunához képest a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkenti az alakformálást, és az izomzat lazításában is hatékonyabb.

Az infraszauna jótékony hatásai:

 • Különböző betegségek, mint az izom és ízületi betegségek, sportsérülések, különböző hát-, gerinc-, és végtagfájdalmak, szív- és érrendszeri betegségek és allergiás bántalmak kezelésére kiváló.
 • A téli időszakba megakadályozza az influenza kialakulását és szövődményeit.
 • A közérzetet pozitívan befolyásolja és csökkenti a fáradságot.
 • Kiváló immunerősítő.
 • Növeli a vérkeringés intenzitását, ami a szív működésének hatékonyságát fokozza.
 • Izzadás által méregteleníti a szervezetet.
 • Úgy érhetünk el súlycsökkenést, hogy nem kell megerőltető és fárasztó mozdulatokat végeznünk.
 • Nagyszerű kalória- és zsírégetésre. Fél óra használat alatt 300 kalóriát éget el a szervezetünk, ami 4-5 kilométer futásnak felel meg.
 • Gyorsítja a sebek gyógyulását.
 • Depresszió- és stressz megelőző hatása van.
 • A nők makacs ellenségénél, a narancsbőr (cellulitisz) eltüntetésénél is csodákra képes.
 • Infraszauna használat során a ráncok kisimulnak, a bőr feszesebbé és fiatalosabbá válik.
 • Eltünteti az apróbb bőrhibákat.

Gőzkabin

Már a rómaiak is alkalmazták betegségek megelőzésére ezt a kiváló, immunerősítő módszert testük egészségének megőrzéséhez. A gőzkabin gyógyító hatása a meleg vízpárán keresztül jut el szervezetünkbe.

A gőzkabinban a páratartalma elérheti a 95%-ot, míg a hőmérséklet 43-46°C. A méregtelenítés hatásfoka a gőz esetében fokozott, akár már egy alkalom után is tapasztalhatjuk előnyeit.

A gőzkabinban a pára és a meleg levegő körülveszi testünket, nyugtatja idegeinket, kitisztítja légútjainkat, pezsdíti vérkeringésünket. Nagy előnye a bőrre gyakorolt igen kedvező hatásában rejlik.

A gőzkabin jótékony hatásai:

A gőzkabin számos egészségügyi problémára, megbetegedés enyhítésére is ajánlott.
Gyógyító hatású az alábbi panaszok esetén:

 • tüdőasztma,
 • hörghurut, felső légút hurutos megbetegedése,
 • köhögés, köpetürítés,
 • nem súlyos reuma, és az izületek korlátozott vagy fájdalmas mozdíthatósága.

Ezen felül, kiegészítő kezelésként a gőzfürdő jótékony hatással bír az alábbi problémák esetén:

 • alvási problémák, főleg túlzott izgatottság miatt,
 • gyenge bőrközeli keringés, száraz, töredezett bőr,
 • izomfeszülés, izomgyengeség a szubkután erekben, 
 • hirtelen hőmérsékletváltozásokkal szembeni érzékenység.

Aromakabin

Jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, amik a levegőbe párologtatva, belélegezve, és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosítanak ellazulást a test és a lélek számára. Használata kellemes, nyugtató és lazító, stresszoldó hatású.

Belélegezve, bizonyos illóolajok segítik a légúti regenerálódást, könnyítik a légzést, nyugtatják a szervezetet. Használata minden korosztály számára ajánlott.

Nincs meghatározott időtartam az aromakabin használatára, addig maradjunk, amíg a relaxálásban segítségünkre van, amíg jól érezzük magunkat, és amíg pihentet.

Himalája sószoba

A himalája sóterápia egy méregtelenítő gyógymód. A szervezet tisztulását fokozza, mivel a himalája só nagyfokú oldó hatása következtében a belélegzett himalája sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő.

A himalája só terápia természetes gyógymódot kínál az egészségünk védelmére. A sószobákban, sóbarlangokban különleges, bakteriológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik. A levegő ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, az egészségre előnyös negatív töltéssel bír. Mindemellett szervezetünk számára fontos kémiai elemeket - jódot, káliumot, magnéziumot, szelént - és más hasznos anyagokat tartalmaz.

A himalája sókabin gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás. Ezek a természetes állapotukban lévő ásványi anyagok adják meg a himalája só terápianemességét és hatékonyságát. Egyes tanulmányok szerint egy óra himalája sószoba használata annyit ér, mint egy teljes nap a tengerparton.

A himalája sószoba jótékony hatásai:

 • használatával nem csak a légúti megbetegedéseken tudunk segíteni, hanem például allergiás megbetegedéseken, szénanáthán is,
 • fokozza az immunrendszer működését,
 • javítja az alvás minőségét,
 • használatával asztmásoknál csökken a krízisek száma,
 • fokozza a teherbírást.

A himalája sószoba kiknek javasolt?

 • mindenkinek, egészséges személyeknek is - fokozza a teherbírást tüdőtisztító hatása révén,
 • fokozottan javasolt dohányosoknak,
 • légúti gyulladásos betegség esetén,
 • krupp, szénanátha, légcsőhurut, arcüreggyulladás, orrmellék-gyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladás esetén,
 • allergiásoknak,
 • asztmásoknak,
 • sportolóknak,
 • ekcéma, psoriasis esetén.

Tepidárium

A tepidáriumban való tartózkodás feszültségcsökkentő, nyugtató, relaxáló hatású. 

A tepidárium szó jelentése „langyos melegedő”. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy a keringési rendszer terhelése nélkül erősíti az immunrendszert, a helyiségben való tartózkodás során a stressz feloldódik, szervezetünk regenerálódik.

A hideg és a forró fürdők közötti regenerációt is elősegíti, illetve a régi római fürdőkben a gőzfürdőzésre készültek elő ebben a helyiségben.

A helyiségben lévő közepes páratartalom kellemes érzést nyújt. A benntartózkodás idő nincs behatárolva, de minimum fél órát érdemes melegedni a mozaik csempével kirakott, 30-40 fokos padozatokon, melyek tulajdonképpen melegített nyugágyak. Ezeken elfeküdve izzadás nélkül melegszenek fel a hidegebb testrészek, ezáltal javul a vérkeringés.

A tepidárium megelőző és gyógyító funkciót is ellát, azok a betegek is használhatják, akiknek a szaunázást nem javasolják.

Jégkút

A jégkút funkciója hogy lehűtse, felpezsdítse a felhevült testet. Általában szaunázás után szokás használni, amikor a jég érintése üdítő, kellemes hatású.

A kútban jégkása van elhelyezve, amivel a testet kell bedörzsölni. Használata javítja a vérkeringést és jótékony hatással van a bőr szépségére.

 

A szaunavilág használatának szabályai

A Kecskeméti Fürdő szaunázási szabályai szerint a szaunavilág közlekedő helyiségeiben és medencéiben a fürdőruha viselése kötelező! 
Előre meghirdetett napokon naturista szauna programokat tartunk. Ezek időpontjáról kérjük, tájékozódjon szaunamestereinktől!

 1. Minden szauna használat előtt le kell zuhanyozni. Zuhanyzás után törölközzön szárazra, mert a szaunában a nedves bőr nehezebben kezd el izzadni.
 2. Mielőtt a szaunába lépne, nézze meg az ajtót, vagy az ajtó környékét, hogy nincs-e kitéve felhívás az éppen zajló szauna programra. Amennyiben jelezve van, ne lépjen be a szaunába, ne zavarja meg a szaunamester munkáját, és a bent ülők pihenését. Ha szeretne részt venni a szauna programokon, kérdezze meg a személyzetet a következő program kezdetéről. Az éppen zajló szauna program alatt az ajtó nyitása illetlenség, továbbá a friss gőzt is kiengedi az ajtón.
 3. Ne mászkáljon a szaunából ki és be. Igyekezzen lehetőség szerint akkor kimenni, amikor éppen jön be, vagy megy ki valaki. Az ajtó nyitogatásával a bent ülőket zavarja, és sok esetben feleslegesen szellőztet.
 4. Lehetőség szerint ne beszélgessen hangosan a szaunában, hagyja, hogy a többi szaunázó pihenhessen, relaxálhasson, ne zavarja őket. Beszélgetve a szaunázás sokkal fárasztóbb a szervezet számára, és még a méregtelenítés befejezése előtt elfáradhat. Élvezze a csendet és hagyja, hogy más is ezt tegye.
 5. Soha ne egyen és igyon a szaunában, legfőképp alkoholt ne fogyasszon! Feneke és lába alá törölközőt, vagy szauna lepedőt helyezzen el. Szaunázás után pótolja az elvesztett folyadék mennyiséget 100%-os gyümölcslével, vagy tiszta ásványvízzel.
 6. A merülő medence használata tusolás nélkül nemcsak a higiéniára van rossz hatással, hanem méreganyagokkal szennyezi a medence vizét. Továbbá, a hirtelen megmártózás veszélyes a szervezetre. Kérjük, a merülő medence használata előtt zuhanyozzon le!

A szauna kabin nem túlélő kabin, ne használjuk tovább, mint ameddig jól esik!

Kérdések esetén forduljon bizalommal szaunamestereinkhez!

Kellemes időtöltést kívánunk Önöknek!

 

A szaunázás előnyei

Bár a szauna kezdetben elsősorban a mosakodás céljából alakult ki, idővel az egészséges életmód és a szórakozás egyik formájává vált. Egészségre előnyös hatásai a következők:

 1. A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.
 2. Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.
 3. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal, és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.
 4. A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó megoldás, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – mondják a szaunázásról fent, északon. Finnországban például ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Azt tartják, a hirtelen megnövekvő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre. Ha egy finn szívbeteg orvoshoz megy, sosem tiltják el a szaunázástól, azt azonban elmondják a betegnek, hogy módjával használja a forróságot. A hirtelen hőmérséklet-változás – a hideg, meleg folytonos változtatása – nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek.

A Kecskeméti Fürdő használata csak a házirend betartásával történhet.

A belépőjegy megvásárlásával a Fürdő Vendégei a házirend rendelkezéseit önmagukra nézve elfogadják, kötelező érvényűnek ismerik el.

A házirend itt tekinthető meg.

A kamera szabályzat itt tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, hetente megkapja aktuális információinkat és programajánlatainkat.
A Hírös Sport Nonprofit Kft. „Elektronikus hírlevelek küldéséről és a „sütik” (cookies) kezeléséről” szóló adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat megismertem és elfogadom.
Kecskeméti Fürdő © 2020. | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató